2 Aralık 2013 Pazartesi

2013 Yapı ve Teknoloji Stajı_Autocad


02.04.2013-02.06.2013
3.sınıf yapı ve teknoloji stajımı Autocad kurs eğitimi ile tamamladım. 2 ay süren Autocad kursu kapsamında ilk olarak arayüz değişimlerinin nasıl yapılacağı hakkında bilgi aldıktan sonra çizim yapılabilmesi için gerekli komutların yerleri ve kullanımları, kısa yolları hakkında bilgi aldık. Sonrasında bu çizgilerin taşınması, kopyalanması, aynalanması, küçültülmesi ya da büyütülmesi gibi komutlarla geçirdikleri değişimleri, konum değişikliklerinin nasıl uygulandığını ayni çizgide yapılan düzenlemelere dair bilgi öğrendik. Sonrasında yapılan çizime not düşülmesiyle ilgili komutların kullanımını öğrendik. Sonraki aşamada ise çizimi farklı çizgi renklerinin, farklı çizgi tiplerinin ve kalınlıklarının olduğu tabakalara göre gruplandırarak çizimde istenilen kısımların kalmasını, istenilmeyen kısımların kaldırılması için seçimlerin yapılmasını kolaylaştırmış oluruz. Sonrasında ise yapılmış çizimin ölçülendirilmesinin nasıl yapılacağına dair bilgileri öğrendik. Ölçülendirme yapılırken kullanılan çizginin okları, ölçülen değerin yazıldığı yer, ölçülen değerin küçüklük ya da büyüklük ayarları düzenlenebilir. Ölçek farklılığına göre farklı ölçülendirme grupları hazırlanıp kaydedilebilir. Autocad dosyasında yaptığımız çizimde çizimler ayrı ayrı olabileceği gibi birbirlerine hizalanmış olarak gruplar halinde de bulunabilirler. Yine gruplar halinde bir autocad dosyasından diğerine taşınabilirler. Sadece grup olan çizimler değil tüm çizimler bir autocad dosyasından diğerine aktarılabilmektedirler. Autocadde izometrik çizim sayesinde perspektif olarak çizim de yapılabilmektedir. Ya da üç boyutlu olarak yapılan çizimin plan, kesit ve görünüş çizimleri otomatik olarak alınıp paftalaştırılıp sunuma hazır hale getirilebilmektedirir. Baskı alma aşamasında ise alacağımız ölçek için değerlerini girerek almak istediğimiz sınırların çerçevesini belirleyerek, renkli ya da siyah beyaz baskılar ve dijital çizimler elde edebiliriz.



Autocad dosyasında draw başlığı altında gruplanmış olan Line, point, arc, circle, rectangle gibi çizgiler yardımıyla çizimlerimizi oluşturabilmekteyiz. Modify başlığı altındaki move, copy, mirror, offset, scale, stretch , rotate, array, explode, hatch gibi komutlar sayesinde ise yapmış olduğumuz çizimlerin yerlerini değiştirebilir, kopyalayabilir, çizginin aynı şeklini koruyarak belli mesafelerde çoğaltabiliriz. Ayrıca yarıda kalmış çizgiyi ulaşmasını istediğimiz noktaya göre uzatabilir, çizgiyi döndürebilir, ya da kapalı çizginin içini boyayabilir ya da tarayabiliriz. Polylinelardan oluşmuş çizgileri ise explode komutu yardımıyla patlatabilir ve ayrı çizgiler haline dönüştürebiliriz. Ayrıca yapmış olduğumuz çizimlerin üzerine yazılar yazarak çizimlerin daha anlamlı hale gelmesini sağlamış oluruz. Multiline text sayesinde çizim üzerine yazılan yazıların boyutları , yazı düzenleri, renkleri belirlenebilmektedir.


Katmanlaşma sayesinde çizgilerin kalınlıklarını, renklerini ,çizgi tiplerini belirleyerek kendi içlerinde özelliklerine göre gruplamış oluruz. Katmanlaşmayı sağlayan autocad komutu kısa yolu “LA” olan “Layer” komutudur. Bu komut sayesinde çizimde işimize yaramayan çizgileri kapatarak çizim yapmamız kolaylaşmış olur. Aynı şekilde çıktı sırasında çeşitli layerların kapatılıp açılması ile baskıda çeşitli çizimler elde edilir. Autocadde çizimler ayrı olabileceği gibi blok yapılarak gruplar halinde de bulunabilir. Blok yapımına yardımcı olan komutlar ise insert , edit, create komutlarıdır. Autocadde bulunan utilities komutu sayesinde çizgilerin uzunluklarının, kapattıkları alanlarının, açılarının ve çemberde yarıçap değerlerinin neler olduğunun hesaplanmasına yardımcı olur. Ayrıca hacim hesaplaması da yapılabilmektedir. Dimension komutu sayesinde ise çizgilerin sahip oldukları ölçüleri üzerinde gösterebiliriz.


Autocad dosyaları arasında copy  paste yöntemi ile projeler aktarılabilirken tab tuşu ile farklı autocad dosyaları arasında da geçiş sağlanabilmektedir. Autocadde izometrik çizim sayesinde perspektif çizimler oluşturulabilmektedir. Snap and grid penceresinden snap type kısmından izometric snap seçilmesi ile autocad dosyasında 30- 60 derecelik açılanmaya sahip olarak çizimler yapılmaya devam eder. Autocadde extrude ile 2 boyutlu objeyi üç boyutlu objeye dönüştürebiliriz. Region komut ile yüzeyler oluşturmaktayız. Boolean komutu sayesinde yüzey üzerinde boşluklar açabiliriz. Üç boyutlu modellemenin bitmesinin ardından ise modele uygun otomatik kesit ve planları çıkarabiliriz. Print komutu sayesinde ise çizimi baskı alabilmek için uygun ölçeğe göre düzenleyerek renkli ya da siyah -beyaz.baskılar alabiliriz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder