4 Eylül 2011 Pazar

GEZİ STAJI

Amasra-Safranbolu
Amasra
Amasra Müzesi
Amasra müzesi 2 tane arkeolojik salonu ve 2 tane etnografik eser salonu olmak üzere 4 adet sergi salonuna sahiptir. Bahçesinde ise taş eserler sergilenmektedir.Bu arkeolojik ve etnografik salonlarda  Bizans ve Roma dönemine ait eserler,  üfleme yöntemiyle elde edilen cam biçimleri,  çömlekler, kandiller, Osmanlı sikkeleri,  el yazması kuran-ı kerimler, bakır eserler, Osmanlı döenmine ait silahlar, Çanakkale seramikleri, Ahşap el sanatı örnekleri, kilimler, takılar, Osmanlı dönemine ait kadın giysileri, heykel başları ve giyimli heykeller, sütun başlıkları gibi eserler yer almaktadır.



 Büyük Liman
Büyük Limanda balık ağlarını ve balıkçıları bulunmaktadır. Limanın başlangıcındaki taşlar kale surlarından sökülmüştür. Dalgaların fazlalığından dolayı mendireğin dış kısmı yoğun taş parçalarıyla kapatılmıştır. Bir kısmı yazın sıcak zamanlarında plaj olarak kullanılmaktadır. Ayrıca balık tutmak isteyenler ve yürüyüş yapmak isteyenlere de rastlarız.  Mendirek yığma taşların birbirine geçmesiyle yapılmıştır. Üst zeminde daha düzgün kesimli taşlar kullanılmaktadır.




Ethem Ağa Konağı
Karadağ’dan Amasra’ya gelen madenci Ethem Ağa  burada ailesi için tasarladığı evi yaptırmak istemiş. Öğrendiği bilgilere göre Türk ampiri denen üslupta bir yapıdır. Gittiğimde içine giremediğim için iç kısmını tam olarak bilemiyorum. Dıştan kargir duvarlı bir yapıdır.




Amasra Kalesi
Amasra kalesi ilk kez Romalılar döneminde, bugün ayakta duran surlar ise Bizanslılar döneminde yapılmıştır. M.S. 14. Ve 15. Yüzyıllarda Cenovalılar tarafından ön duvarlar ve kapılar yapılarak daha iyi savunmaya alınmıştır. Surlar, Boztepe ve Zindan mahallesinden oluşan iki ada kütlesini çevrelemektedir ve bu iki ada Kemere adı verilen Roma döneminde yapılmış bir köprü ile birbirine bağlanmaktadır. Surlar büyük blok taşlarla inşa edilmiş olup, kare şeklinde kulelerle tahkim edilmiştir. Amasra kalesi ortaçağ havasını günümüze yansıtan önemli kalıntılardandır. Kalenin dış duvarları 1m ye yakın kalınlıktadır. İç kısmındaki bölümlere ayırıcı duvarları ise 50 cm gibi daha kısa uzunluktadır. Kalenin içinde mahalle kurulmuştur. Mahaller bir ya da iki aracın geçebileceği genişliktedir. Kalenin içindeki evler genellikle 2 katlı evlerdir.



Kilise Mescidi
M.S.9. yüzyıl sonlarında inşa edilmiş bir Bizans kilisesidir. Küçük bir şapel planında olup narteks kısmı üç bölümlüdür. Özenli tuğla işçiliği ile yapılmış olan kilise 1460 tarihinde Fatih Sultan Mehmet’in Amasrayı almasından sonra camiye dönüştürülmüştür. Cami 1930 yılında ibadete kapatılmıştır. Gittiğimizde kilise kapalı olduğu için içini gezme fırsatımız olmadı. Sadece kapının camlarında görebildiğimiz kadarıyla küçük bir fikre sahip olduk.



  Fatih Camisi
Kale içinde bulunan eski bir Bizans kilisesidir. Yapının orijinal tavanı tonozlu olup(tuğla ve harçla örülmüş, alttan obruk, yarım silindir biçiminde tavan örtüsü) göçme tehlikesiyle karşılaşılınca 1887 yılında onarımın ardından ahşap tavan ve çatı olarak yeniden yapılmıştır. Bu camide Cuma hutbesi kılıçla okunmaktadır. Osmanlı orduları tarafından fethedilen yerlerde devlet otoritesi, İslam hüküm ve adaletinin icrasının temsil etmesi sebebiyle, gerektiğinde komutanlar; bundan sonra kudret ve hakimiyetin kendilerinde olduğunu göstermek amacı ile fethin sembolü olarak o şehirde Cuma günü minbere kılıçla çıkıp , Cuma hutbesini okurlardı.


Kemere Köprüsü
Bizans Dönemine ait olan köprü 9.yy.da yapılmıştır.
Kemere köprüsü uzun yıllar deniz trafiğine kapalı kalmış,köprünün altı gemilerin onarımı için kullanılmıştır.Yaklaşık 14 yıl önce köprünün altının açılmasıyla gezi yatlarının yakından seyiri ve deniz tutlunlarının köprü altını yüzmek için mekan seçmeleri köprü görselliğini en üst düzeye çıkartmıştır.  Köprüden karşıdaki mahallelere geçerken kemerli bir kapının altından geçmekteyiz. Kemerli kapının üzerinde bulunan deliğe dilek tutularak taş atılır ve eğer taş o delikten girerse dileğin gerçekleşeceğine inanılır.




Küçük Liman (Direkli Kaya)
Amasra Küçük limanda bulunan Direkli Kayaların üst üste dizilmesi ile oluşturulmuş 7 metre boyunda tarihi kalıntılardan biridir. Uç kısmında kayanın içi oyularak yapılmış bir havuz göze çarpmaktadır bu havuz halk arasında Amasrist`in havuzu olarak bilinmektedir.
                                       



Bedesten
M.S. 1. Yüzyıl sonu ile 2. Yüzyıl başında yapılmış bir Roma eyalet meclis sarayı, baziliktir. Yapıya daha sonraki dönemlerde Bedesten denilmiş ve çeşitli yerlerden gelen kervanların konakladıkları ve mallarını sattıkları bir Pazar yeri olarak kullanılmıştır. Yapı beş büyük bölüme ayrılmakta olup ortadaki büyük bölümden diğer bölümlere kemerli kapılarla geçilmektedir. Duvar klasik örgü tarzında tuğladan örülmüştür.
                                     

Çekiciler Çarşısı
Hediyelik eşyaların satıldığı çarşıdır. Çarşıda yöreye özgü tel kırma , el oyması, kanviçe işler, el oyması ahşap süs eşyaları bulunmaktadır. Yörede ıhlamur,şimşir,ceviz,kiraz,kızılağaç, dişbudak gibi ağaçların bol olmasından dolayı ahşaptan çerez takımları, anahtarlık gibi süs eşyaları da bulunmakatadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder